Mångkulturen, feminismen och tystnaden

Andreas Johansson Heinö skriver idag en ledarkrönika i Borås Tidning med rubriken Allvarlig tystnad om mångkultur och feminism. Där argumenterar han för att det finns ett motsatsförhållande mellan mångkultur och feminism:

Men i det mångkulturella samhället är konflikten mellan universalism och pluralism lika central som den mellan frihet och jämlikhet. Att vara feministisk mångkulturalist borde anses lika otänkbart som att vara en liberal socialist.

Heinö lutar sig mot en essä från 1999 av den liberala feministen och politiska filosofen Susan Moller Okin, Is Multiculturalism Bad for Women? (PDF), som – enligt Heinö – menar att mångkulturalism innebär att patriarkala kulturer värnas på bekostnad av kvinnors rättigheter.

Moller Okin var tydlig med att hennes essä inte handlar om mångkultur generellt, utan specifikt om den tolkning som innebär att man ger minoriteter särskilda grupprättigheter (t.ex. rätt till könsstympning, månggifte, barnäktenskap) och använder ”kulturella skillnader” som anledning till strafflättnad vid exempelvis hedersvåld:

It is by no means clear, then, from a feminist point of view, that minority group rights are ”part of the solution.” They may well exacerbate the problem.

Det var principen med grupprättigheter hon ansåg inte är förenlig med feminism. Och det håller många feminister med om. Alla gör det förstås inte. Men debatten är i högsta grad levande bland feminister.
Bland annat togs den upp 2014 i webbtidningen Feministiskt Perspektiv, som lyfte upp just Moller Okins essä i en artikelserie och debatt om feminism och islam, kvinnliga rättigheter och kvinnofientliga minoritetskulturer.

Det är synd att Heinös sökning i mediaarkiven bara hittat två recensioner och en debattartikel med utgångspunkt från Moller Okins essä. Av någon anledning har han missat såväl Feministiskt Perspektivs artikelserie, som det faktum att essän används som kurslitteratur på en rad kurser i politisk filosofi, och har recenserats och debatterats livligt genom åren.
Det tar lite grand udden av hans slutsats,”att svenska ledar- och kulturskribenter ignorerat den internationella idédebatten om mångkultur och feminism är ett symptom på något allvarligt: vårt offentliga samtals oförmåga att hantera målkonflikter.”

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s